Inspiratie

Via deze pagina hopen we u te inspireren door informatie te geven over verschillende onderwerpen rondom zorg voor uzelf of voor een naaste.

Hikos people background
Diagnose gekregen

Wat als u net een schokkende diagnose hebt gekregen?

Een aandoening of ziekte kan uw leven compleet op zijn kop zetten en het horen van zo’n diagnose is vaak heel intens. Er komt in één klap ontzettend veel informatie op u af, terwijl u waarschijnlijk nog met u hoofd bij de net gekregen diagnose zit. In dit artikel geven we u drie tips, waarmee we u hopen te helpen in deze verwarrende situatie.

Onbegrepen klacht

Wat als de oorzaak van uw klachten nog niet achterhaald is?

Als u zou struikelen en uw been zou breken, is er een duidelijke oorzaak en waarschijnlijk ook snel een oplossing voor uw gebroken been. Het komt helaas ook voor dat een patiënt klachten ervaart en al meerdere medische specialisten heeft bezocht, maar dat er maar geen duidelijke oorzaak gevonden wordt. Dit kan natuurlijk erg frustrerend zijn, aangezien deze klachten vaak niet vanzelf verdwijnen. In dit artikel geven we u vier tips over wat u kan doen als u zich in deze vervelende positie bevindt.

Tandarts aan het werk

De fabels en feiten over het verwijderen van verstandskiezen

Het verwijderen van verstandskiezen is een van de meest voorkomende ingrepen in de kaakchirurgie. Het is een ingreep die vaak wordt uitgevoerd op advies van de tandarts of kaakchirurg. Ook verstandskiezen die nog geen klachten geven kunnen worden verwijderd om problemen in de toekomst te voorkomen. Waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is dat bij deze ingreep ook complicaties zoals wondinfectie of schade aan de zenuw kunnen optreden. Het is dus verstandig om een weloverwogen keuze te maken. In dit artikel bespreken we een aantal feiten en fabels die u kunnen helpen in het maken van uw keuze.

Hoe vraag ik om hulp

Om hulp vragen, hoe doet u dat?

Veel mensen vinden het lastig om om hulp te vragen. Bijvoorbeeld omdat ze het zien het als teken van zwakheid. Maar niks is minder waar! Om hulp vragen is niet alleen heel belangrijk, maar getuigt juist ook van kracht. Sommige dingen zijn gewoonweg te groot om alleen op te lossen en dat erkennen is alles behalve zwak. Niet om hulp vragen kan zelfs gevaarlijk zijn als het gaat om medische kwesties. In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp. Want hoe doe je dat, hulp vragen? En waarom vinden zo veel mensen dit zo lastig?

Foto remco en jacqueline

Zorgen voor een zieke partner: tips van een ervaringsdeskundige

In een vorig artikel bespraken we 4 tips voor het zorgen voor een partner, waarin we al kort het boek ‘Kanker in de kantlijn’ van Remco van der Molen Kuipers noemden. In dit boek deelt hij zijn ervaringen als partner van een zieke partner. Voor dit artikel interviewden we hem over zijn boek, waarin hij zijn ervaringen en adviezen deelt.

Arts en patient met handen op tafel

Zo bereidt u zich goed voor op een gesprek in het ziekenhuis

Een goed gesprek met uw arts in het ziekenhuis is erg belangrijk. Op basis hiervan worden er namelijk beslissingen genomen die impact hebben op uw gezondheid. In eerdere artikelen bespraken we al waarom het belangrijk is om samen met uw arts te beslissen als het aankomt op medische keuzes. Gesprekken met uw arts zijn daarvoor essentieel. Om het meeste uit zo’n gesprek met uw arts te halen, is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. In dit artikel geven we u daar een aantal tips voor.

Hikos woman computer

Een second opinion light: een goed gesprek met een medisch specialist

U kunt bij ons terecht als u naar aanleiding van uw doktersbezoek nog extra informatie zoekt. Of als u meerdere behandelopties heeft en twijfelt welke u moet kiezen. Hikos biedt de mogelijkheid om een online afspraak in te plannen met een medisch specialist. U voert dit gesprek via beeldbellen, dus u hoeft de deur niet uit. Dit noemen we een second opinion light: een goed gesprek met een fijne arts. Iemand met verstand van zaken en een luisterend oor.

Hoe maakt u een goede medische keuze?

Eerder bespraken we het belang van samen beslissen tijdens het maken van een medische keuze. Door mee te beslissen bent u beter in staat de juiste keuze te maken en ontvangt u de zorg die bij u past. Maar hoe doet u dat nou eigenlijk, de goede keuze maken? In dit artikel geven we 5 tips om u daarbij te helpen.

Meisje met moeder en arts

Het belang van samen beslissen in medische kwesties

Samen beslissen (of gedeelde besluitvorming) gaat over het proces waarbij arts en patiënt samen bespreken welke medische opties het beste bij de patiënt past. Hierbij bespreken ze de voor- en nadelen van alle mogelijkheden, de voorkeuren van de patiënt en de omstandigheden. Dat klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar helaas blijkt de praktijk weerbarstiger. Vaak heeft dit te maken met een gebrek aan tijd of hulpmiddelen. Dit gaat ten koste van een goed geïnformeerde, weloverwogen en bewuste medische keuze. In dit artikel gaan we veder in op dit onderwerp, want waarom is het eigenlijk zo belangrijk om samen tot een medisch besluit te komen?

Iemand met zieke partner

Zorgen voor een zieke partner: 4 tips

Elk jaar zijn er vele koppels die van het een op andere moment te maken krijgen met een ernstige medische aandoening. Een nieuwe diagnose – zoals Alzheimer, kanker of een andere ingrijpende ziekte – heeft een grote impact op zowel de patiënt als zijn of haar partner. Toch wordt er vaak weinig aandacht besteed aan de partner en ligt de focus vooral op de zorg voor en behoeftes van de patiënt. Dit terwijl het zorgen voor een partner ontzettend uitdagend kan zijn. In dit artikel bespreken we 4 verschillende tips voor het zorgen voor een partner.

Jacqueline timmermans 301989

RTL Nieuws: Arts lanceert online medisch platform: 'Buiten de spreekkamer voelt vrijer'

Kom jij na een dokters- of ziekenhuisbezoek wel eens thuis met meer vragen dan je voorheen had? Dan ben je niet de enige. Tijdens twee intense zwangerschappen liep ook arts Jacqueline Timmermans hier meerdere keren tegenaan. Ze richtte het online platform Hikos op, waar patiënten in gesprek kunnen met meerdere medisch specialisten. “Je loodst iemand langs alle mogelijkheden die de gezondheidszorg te bieden heeft.”

Gepubliceerd: RTL Nieuws op 15 oktober 2021
Geschreven door: Paula Vaarkamp
Fotografie: Claudia Kamergorodski

Logo Medisch Ondernemen

‘Hikos helpt patiënt op weg, door beeldbelconsult met specialist’

Hikos is een online platform, waarmee patiënten via beeldbellen kunnen overleggen met een medisch specialist als ze onzeker zijn over medische keuzes. Het platform is ontwikkeld door Jacqueline Timmermans, zelf arts en gepromoveerd. ‘Mijn missie is de patiënt te versterken door hem goed geïnformeerd de spreekkamer weer in te laten gaan.’

Gepubliceerd: MedischOndernemen 3 2021 op 7 oktober 2021
Geschreven door: Martin Zuithof
Fotografie: Claudia Kamergorodski

Logo trouw

Opinie: Patienten moeten meer te zeggen krijgen over hun behandeling

In de spreekkamer komt gedeelde besluitvorming niet van de grond, ziet arts Jacqueline Timmermans. Ze doet een oproep aan de Tweede Kamer: geef dokters en patiënten meer tijd voor een goed gesprek.

Artsen en patiënten staan soms mijlenver uit elkaar. Dat bleek onlangs weer uit de Zembla-documentaire over Felix van 9 jaar. Bij hem werd een hersentumor gevonden. De behandeling zou uit onder andere chemotherapie bestaan. De ouders zagen meer in immunotherapie. Maar tot een goed gesprek daarover is het niet gekomen. Terwijl artsen en patiënten zoals Felix, en hun ouders, hetzelfde doel hebben: de patiënt helpen en liefst genezen.

Gepubliceerd: Trouw op 18 augustus 2021