Inspiratie

Via deze pagina hopen we u te inspireren door informatie te geven over verschillende onderwerpen rondom zorg voor uzelf of voor een naaste.

Hikos people background
Dagelijks bewegen

Hoe belangrijk is dagelijks bewegen?

Vorige week plaatste NU.nl een artikel met de kop ‘Dagelijkse wandeling kan een op de tien voortijdige overlijdens voorkomen’. Volgens het onderzoek dat hierin gebruikt wordt, van de University of Cambridge, zou dit al voorkomen kunnen worden door dagelijks ongeveer elf minuten te bewegen. Welke invloed heeft deze dagelijkse beweging precies en hoe kunt u dit waarmaken?

Meer onthouden in spreekkamer

Zo onthoudt u meer van het gesprek in de spreekkamer

Een gesprek in de spreekkamer gaat soms snel en er kan veel nieuwe informatie ter sprake komen. Hierdoor is het moeilijk om alles wat er gezegd wordt goed te onthouden. Uit een onderzoek van de neuropsycholoog Roy P.C. Kessels bleek dat patiënten maar liefst 80 procent van het gesprek in de spreekkamer vergeten. En van de 20 procent die zij wel onthouden, wordt de helft verkeerd onthouden. En nee, dit percentage heeft niet alleen betrekking op de wat oudere patiënten, het geldt ook voor de jongeren die bij de dokter komen.

House of icho

House of Ichō

“Een diagnose kanker slaat je tegen de grond. Alle zekerheid is weg. Over het leven dat voor je lag. Over het leven dat je voor jezelf zag. Van het ene op het andere moment is er ‘een leven voor’ en ‘een leven na’. Kun je ooit nog onbevangen zijn?” Het online platform House of Ichō is een thuis voor gelijken: levendige vrouwen die hun weg zoeken in een nieuwe werkelijkheid. Een mooie en fijne plek om te zijn, waar de nadruk ligt op léven. En waar, naast de schaduwkant van een diagnose kanker, juist ook ruimte is voor de zonkant. Licht en donker bestaan naast elkaar.

Mevrouw met telefoon

Hau Tong Chiu: "Hikos focust zich op de hulpvraag van de patiënt"

Afgelopen jaar is er, naast de medisch specialisten, ook een masterstudent aan de slag gegaan bij Hikos: Hau Tong Chiu. Zij is nu onze operations manager, maar begon bij Hikos met een onderzoeksstage. Hau Tong heeft onderzocht wat de behoeften en verwachtingen van patiënten zijn van een second opinion light. Hiervoor heeft Hau Tong, onder andere, vijf patiënten geïnterviewd die een second opinion light hadden gehad via Hikos. In dit artikel vertellen we u wat er uit haar onderzoek gekomen is. Daarmee krijgt u ook een beter beeld van wat u van ons kan verwachten.

Familie foto

De spagaat van bezinning

De feestdagen komen er aan en deze zijn voor veel mensen een reden om alles even aan de kant te zetten. Het is fijn om optimaal te kunnen genieten met vrienden en familie, zonder dat uw zich constant zorgen hoeft te maken op medisch vlak. In sommige gevallen is dit zeker mogelijk, maar is het altijd een goed idee om alles even los te laten? En hoe doet u dit?

Jacq foto danielkadouch

Zorg goed voor uw huid, dan zorgt uw huid goed voor u

Onze huid doet veel voor ons en kan zijn functies alleen goed uitvoeren wanneer wij het in topconditie houden. Zonbescherming wordt steeds actueler, mede gezien de zorgwekkende stijging in het aantal diagnoses van huidkanker in Nederland. De vraag is dus ook: wat kunnen wij doen om overmatige zonblootstelling tegen te gaan?

Jacq foto diagnose gekregen

Wat als u net een schokkende diagnose hebt gekregen?

Een aandoening of ziekte kan uw leven compleet op zijn kop zetten en het horen van zo’n diagnose is vaak heel intens. Er komt in één klap ontzettend veel informatie op u af, terwijl u waarschijnlijk nog met u hoofd bij de net gekregen diagnose zit. In dit artikel geven we u drie tips, waarmee we u hopen te helpen in deze verwarrende situatie.

Onbegrepen klacht

Wat als de oorzaak van uw klachten nog niet achterhaald is?

Als u zou struikelen en uw been zou breken, is er een duidelijke oorzaak en waarschijnlijk ook snel een oplossing voor uw gebroken been. Het komt helaas ook voor dat een patiënt klachten ervaart en al meerdere medische specialisten heeft bezocht, maar dat er maar geen duidelijke oorzaak gevonden wordt. Dit kan natuurlijk erg frustrerend zijn, aangezien deze klachten vaak niet vanzelf verdwijnen. In dit artikel geven we u vier tips over wat u kan doen als u zich in deze vervelende positie bevindt.

Jacq foto tandarts aan het werk

De fabels en feiten over het verwijderen van verstandskiezen

Het verwijderen van verstandskiezen is een van de meest voorkomende ingrepen in de kaakchirurgie. Het is een ingreep die vaak wordt uitgevoerd op advies van de tandarts of kaakchirurg. Ook verstandskiezen die nog geen klachten geven kunnen worden verwijderd om problemen in de toekomst te voorkomen. Waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is dat bij deze ingreep ook complicaties zoals wondinfectie of schade aan de zenuw kunnen optreden. Het is dus verstandig om een weloverwogen keuze te maken. In dit artikel bespreken we een aantal feiten en fabels die u kunnen helpen in het maken van uw keuze.

Jacq foto hoe vraag ik om hulp

Om hulp vragen, hoe doet u dat?

Veel mensen vinden het lastig om om hulp te vragen. Bijvoorbeeld omdat ze het zien het als teken van zwakheid. Maar niks is minder waar! Om hulp vragen is niet alleen heel belangrijk, maar getuigt juist ook van kracht. Sommige dingen zijn gewoonweg te groot om alleen op te lossen en dat erkennen is alles behalve zwak. Niet om hulp vragen kan zelfs gevaarlijk zijn als het gaat om medische kwesties. In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp. Want hoe doe je dat, hulp vragen? En waarom vinden zo veel mensen dit zo lastig?

Jacq foto remco en jacq

Zorgen voor een zieke partner: tips van een ervaringsdeskundige

In een vorig artikel bespraken we 4 tips voor het zorgen voor een partner, waarin we al kort het boek ‘Kanker in de kantlijn’ van Remco van der Molen Kuipers noemden. In dit boek deelt hij zijn ervaringen als partner van een zieke partner. Voor dit artikel interviewden we hem over zijn boek, waarin hij zijn ervaringen en adviezen deelt.

Jacq foto arts en patient handen op tafel

Zo bereidt u zich goed voor op een gesprek in het ziekenhuis

Een goed gesprek met uw arts in het ziekenhuis is erg belangrijk. Op basis hiervan worden er namelijk beslissingen genomen die impact hebben op uw gezondheid. In eerdere artikelen bespraken we al waarom het belangrijk is om samen met uw arts te beslissen als het aankomt op medische keuzes. Gesprekken met uw arts zijn daarvoor essentieel. Om het meeste uit zo’n gesprek met uw arts te halen, is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. In dit artikel geven we u daar een aantal tips voor.

Hikos woman computer

Een second opinion light: een goed gesprek met een medisch specialist

U kunt bij ons terecht als u naar aanleiding van uw doktersbezoek nog extra informatie zoekt. Of als u meerdere behandelopties heeft en twijfelt welke u moet kiezen. Hikos biedt de mogelijkheid om een online afspraak in te plannen met een medisch specialist. U voert dit gesprek via beeldbellen, dus u hoeft de deur niet uit. Dit noemen we een second opinion light: een goed gesprek met een fijne arts. Iemand met verstand van zaken en een luisterend oor.

Jacq foto medische keuze

Hoe maakt u een goede medische keuze?

Eerder bespraken we het belang van samen beslissen tijdens het maken van een medische keuze. Door mee te beslissen bent u beter in staat de juiste keuze te maken en ontvangt u de zorg die bij u past. Maar hoe doet u dat nou eigenlijk, de goede keuze maken? In dit artikel geven we 5 tips om u daarbij te helpen.

Jacq foto meisje met moeder en arts

Het belang van samen beslissen in medische kwesties

Samen beslissen (of gedeelde besluitvorming) gaat over het proces waarbij arts en patiënt samen bespreken welke medische opties het beste bij de patiënt past. Hierbij bespreken ze de voor- en nadelen van alle mogelijkheden, de voorkeuren van de patiënt en de omstandigheden. Dat klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar helaas blijkt de praktijk weerbarstiger. Vaak heeft dit te maken met een gebrek aan tijd of hulpmiddelen. Dit gaat ten koste van een goed geïnformeerde, weloverwogen en bewuste medische keuze. In dit artikel gaan we veder in op dit onderwerp, want waarom is het eigenlijk zo belangrijk om samen tot een medisch besluit te komen?

Jacq foto iemand met zieke partner

Zorgen voor een zieke partner: 4 tips

Elk jaar zijn er vele koppels die van het een op andere moment te maken krijgen met een ernstige medische aandoening. Een nieuwe diagnose – zoals Alzheimer, kanker of een andere ingrijpende ziekte – heeft een grote impact op zowel de patiënt als zijn of haar partner. Toch wordt er vaak weinig aandacht besteed aan de partner en ligt de focus vooral op de zorg voor en behoeftes van de patiënt. Dit terwijl het zorgen voor een partner ontzettend uitdagend kan zijn. In dit artikel bespreken we 4 verschillende tips voor het zorgen voor een partner.

Jacq metkindjes

RTL Nieuws: Arts lanceert online medisch platform: 'Buiten de spreekkamer voelt vrijer'

Kom jij na een dokters- of ziekenhuisbezoek wel eens thuis met meer vragen dan je voorheen had? Dan ben je niet de enige. Tijdens twee intense zwangerschappen liep ook arts Jacqueline Timmermans hier meerdere keren tegenaan. Ze richtte het online platform Hikos op, waar patiënten in gesprek kunnen met meerdere medisch specialisten. “Je loodst iemand langs alle mogelijkheden die de gezondheidszorg te bieden heeft.”

Gepubliceerd: RTL Nieuws op 15 oktober 2021
Geschreven door: Paula Vaarkamp
Fotografie: Claudia Kamergorodski

Logo Medisch Ondernemen

‘Hikos helpt patiënt op weg, door beeldbelconsult met specialist’

Hikos is een online platform, waarmee patiënten via beeldbellen kunnen overleggen met een medisch specialist als ze onzeker zijn over medische keuzes. Het platform is ontwikkeld door Jacqueline Timmermans, zelf arts en gepromoveerd. ‘Mijn missie is de patiënt te versterken door hem goed geïnformeerd de spreekkamer weer in te laten gaan.’

Gepubliceerd: MedischOndernemen 3 2021 op 7 oktober 2021
Geschreven door: Martin Zuithof
Fotografie: Claudia Kamergorodski

Logo trouw

Opinie: Patienten moeten meer te zeggen krijgen over hun behandeling

In de spreekkamer komt gedeelde besluitvorming niet van de grond, ziet arts Jacqueline Timmermans. Ze doet een oproep aan de Tweede Kamer: geef dokters en patiënten meer tijd voor een goed gesprek.

Artsen en patiënten staan soms mijlenver uit elkaar. Dat bleek onlangs weer uit de Zembla-documentaire over Felix van 9 jaar. Bij hem werd een hersentumor gevonden. De behandeling zou uit onder andere chemotherapie bestaan. De ouders zagen meer in immunotherapie. Maar tot een goed gesprek daarover is het niet gekomen. Terwijl artsen en patiënten zoals Felix, en hun ouders, hetzelfde doel hebben: de patiënt helpen en liefst genezen.

Gepubliceerd: Trouw op 18 augustus 2021