Heeft u een vraag?
Hoe belangrijk is uw nachtrust?

Hoe belangrijk is uw nachtrust?

Volgens een artikel van het UMC Utrecht is uw nachtrust minstens zo belangrijk als eten. Wanneer je langdurig last hebt van slaapproblemen, kan dat grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Langdurige slaapproblemen kunnen namelijk zorgen voor een grotere kans op obesitas, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten, depressie, concentratieproblemen en meer.

Hikos people background

9

Waarom is slapen zo belangrijk?

De mens heeft ongeveer acht uur slaap per nacht nodig. Dit betekent dat er per nacht gemiddeld vijf keer een slaapcycli van 1,5 uur wordt doorlopen. Deze slaap zorgt voor fysiek en emotioneel herstel. Uw lichaam komt tijdens de cycli tot rust en is zich aan het opladen voor de volgende dag. Daarnaast verwerken uw hersenen alle informatie van de afgelopen dag en worden de nodige dingen opgeslagen in uw langetermijngeheugen. Als u vaak te laat naar bed gaat of te vroeg wordt gewekt, is dit dus niet bevorderlijk voor hoe u zich voelt.

Wat zijn de precieze gevolgen van slechte nachtrust?

Zoals we in de introductie al even benoemden, heeft een slechte nachtrust veel effect op het menselijk lichaam. Op korte termijn kan het zorgen voor een verminderde cognitieve functie (zoals concentratieproblemen), minder productiviteit, een verzwakt immuunsysteem en emotionele instabiliteit. Op de lange termijn verhoogt het zelfs het risico op chronische aandoeningen, zoals obesitas, diabetes, hartaandoeningen en beroertes.

Hoe verbetert u uw nachtrust?

Er zijn verschillende manieren om uw nachtrust te verbeteren. De eerste is vrij simpel; zorg voor een optimale slaapomgeving. Denk hierbij aan een goed matras, een donkere slaapkamer, genoeg frisse lucht en eventueel oordopjes. Maar ook overdag kunt u ook al stappen ondernemen om de nachtrust te bevorderen. Voldoende beweging, de juiste voeding en zo min mogelijk blauw licht kunnen al een groot verschil maken. Ook is het verstandig om geen cafeïne, alcohol en zware maaltijden te nuttigen vlak voor het slapengaan; deze kunnen je wakker houden. Creëer een goede slaaproutine; zowel een avond- als ochtendroutine. Uw hersenen houden van regelmaat, waardoor het veel voordelen met zich meebrengt is om op een vaste tijd te gaan slapen en op te staan.

Met deze tips kunt u werken aan een betere nachtrust, maar met slaap is natuurlijk niet alles gelijk opgelost. Speelt er bij u meer op fysiek vlak? Dan kan het fijn zijn om begeleid te worden door experts. De medische specialisten van Hikos denken graag met u mee en kunnen u persoonlijk begeleiden. We zijn dagelijks bereikbaar via 020 211 7206 of stuur een e-mail naar [email protected].

Neem contact op met Hikos Maak een afspraak