Heeft u een vraag?
Hoe maakt u een goede medische keuze?

Hoe maakt u een goede medische keuze?

In ons vorige artikel bespraken we het belang van samen beslissen tijdens het maken van een medische keuze. Door mee te beslissen bent u beter in staat de juiste keuze te maken en ontvangt u de zorg die bij u past. Maar hoe doet u dat nou eigenlijk, de goede keuze maken? In dit artikel geven we 5 tips om u daarbij te helpen.

 

Hikos people background

Jacq foto medische keuze1. Stel vragen

Allereerst: stel zo veel mogelijk vragen. Wanneer u een afspraak heeft met uw behandelaar, wees dan niet bang om vragen te stellen, hoe simpel ze ook lijken! Ook is het een goed idee om van tevoren al na te denken over wat u uit de afspraak wilt halen en welke informatie u nodig heeft. Zo voorkomt u dat u naar buiten loopt met onbeantwoorde vragen.

2. Verzamel informatie, maar kies wel de goede bronnen

Om een goede, weloverwogen keuze te kunnen maken is het belangrijk om zo veel mogelijk relevante informatie te verzamelen. Er zijn vaak verschillende mogelijkheden binnen, en perspectieven op, een medische situatie en het is belangrijk om deze allemaal in overweging te nemen. Let hierbij wel op de betrouwbaarheid van bronnen. Er bestaan veel medische fora waar ervaringen worden gedeeld, maar deze zijn vaak onbetrouwbaar en de medische informatie die hier wordt gedeeld is vaak niet medisch onderbouwd. Check dus vooral de informatie die u vindt met een medisch specialist, om te voorkomen dat u onjuiste informatie meeneemt in uw keuzeproces.

3. Weeg de voor- en nadelen af

Zodra u de informatie heeft verzameld, is het tijd om de voor- en nadelen van de verschillende keuzes naast elkaar te zetten. U kunt hierin zowel praktische zaken als emotionele overwegingen betrekken. Schrijf alles op wat voor u een rol speelt in het maken van de keuze. Om ze tegen elkaar af te wegen, kan het helpen om hier ook bij te zetten welk gewicht u aan elk voor- of nadeel toekent. Omcirkel bijvoorbeeld de zaken die het zwaarst voor u wegen, het gaat immers niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit van de voor- en nadelen.

4. Vertrouw op informatie, maar volg ook uw gevoel

Bij het maken van een medische keuze is het belangrijk om zowel de feitelijke informatie als uw gevoel te betrekken. Het beste is een evenwicht tussen feiten en cijfers enerzijds en uw gevoelens en emoties anderzijds. Een valkuil is dat we vaak geneigd zijn om de feiten en cijfers die ons gevoel onderbouwen, voorrang te geven. Het kan soms lastig zijn, maar verzamel ook informatie die de beslissing onderbouwen die niet direct aansluit bij uw gevoel. Zo komt u tot een evenwichtig besluit waarin zowel gevoel als feitelijke informatie worden meegenomen.

5. Neem de tijd

En tenslotte: neem de tijd! Een medische keuze is een belangrijke beslissing, dus denk hier zeker niet te licht over. Neem de tijd die u nodig heeft om tot een keuze te komen die goed voelt. Blijf hierbij in gesprek met uw zorgverlener en naasten. U staat er niet alleen voor!

Heeft u extra hulp nodig bij het maken van een medische keuze? De medisch specialisten van Hikos staan voor u klaar. Met gespecialiseerde en persoonlijke begeleiding helpen wij u bij het bepalen van de juiste route door het medische doolhof. Dit doen wij door extra uitleg te bieden over uw traject bij de huisarts of medisch specialist in het ziekenhuis en u te adviseren. Wij zijn dagelijks bereikbaar en denken ook buiten de spreekkamer graag met u mee. Benieuwd wat wij voor u kunnen doen? Neem dan contact op via 020 211 7206 of [email protected].

Neem contact op met Hikos Maak een afspraak