Heeft u een vraag?
Samen beslissen: het belang hiervan in medische kwesties

Het belang van samen beslissen in medische kwesties

Samen beslissen (of gedeelde besluitvorming) gaat over het proces waarbij arts en patiënt samen bespreken welke medische optie het beste bij de patiënt past. Hierbij bespreken ze de voor- en nadelen van alle mogelijkheden, de voorkeuren van de patiënt en de omstandigheden. Dat klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar helaas blijkt de praktijk weerbarstiger. Vaak heeft dit te maken met een gebrek aan tijd of hulpmiddelen. Dit gaat ten koste van een goed geïnformeerde, weloverwogen en bewuste medische keuze. In dit artikel gaan we verder in op dit onderwerp, want waarom is het eigenlijk zo belangrijk om samen tot een medisch besluit te komen?

 

Hikos people background
Jacq foto meisje met moeder en arts

1. Autonomie: uw lichaam, uw keuze.

Allereerst, medische keuzes gaan over uw lichaam en dus zouden alle beslissingen hierover door u zelf moeten worden gemaakt. Natuurlijk is begeleiding van een specialist hierbij essentieel.

Volgens onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland willen negen van de tien patiënten samen beslissen met hun arts. Echter kreeg de helft van de patiënten niet meerdere medische opties voorgelegd. Dit is opmerkelijk, omdat er vrijwel altijd meerdere mogelijkheden zijn: zoals ‘niets doen’ of ‘afwachten’.

2. Volledig geïnformeerde keuze

Samen beslissen leidt vaak tot beter geïnformeerde keuzes. Doordat er tijd wordt genomen voor uw voorkeuren en omstandigheden, kan er uiteindelijk een besluit worden genomen die beter past bij uw situatie. Hierin worden uitvoerig alle voor- en nadelen van verschillende keuzes betrokken. Deze tijd en aandacht is essentieel voor een goed geïnformeerde medische keuze, waar u volledig achter staat.

3. Voorkom spijt van een behandeling

Samen beslissen zorgt er dan ook voor dat er een kleinere kans is dat u spijt krijgt van een behandeling. Om spijt te voorkomen is het belangrijk dat u samen met de arts goed kijkt naar wat de opties zijn en van elke keuze goed de consequenties begrijpt. Helaas komt het soms toch voor dat iemand spijt heeft van een medische keuze. In een artikel wat op 18 augustus 2021 verscheen in Trouw worden hier een aantal goede voorbeelden van gegeven. Zoals een jongeman die koos voor een maagverkleining, maar hierna klachten kreeg van onbegrepen buikpijn. De kans hierop na een maagverkleining is 15 procent. Dat wordt in de spreekkamer wel besproken, maar als iemand een operatie graag wil, hoort hij dit soort cijfers wellicht niet goed óf begrijpt hij het onvoldoende. De buikpijn van de jongeman is niet weggegaan. Met als gevolg dat hij spijt heeft van zijn maagverkleining.

Een ander voorbeeld is de vrouw die spijt kreeg van haar bestraling toen de kanker terugkwam. Zij moest een operatie ondergaan om de teruggekeerde kanker te behandelen, maar had nooit beseft dat een operatie ná bestraling met meer problemen gepaard kan gaan. Als zij zich dit vooraf beter gerealiseerd had, had zij in eerste instantie voor een operatie gekozen, een gelijkwaardige optie.

Weloverwogen, goed geïnformeerde keuzes maken is belangrijk, zeker als het om uw lichaam en leven of dat van uw dierbaren gaat. Heeft u hulp nodig bij het maken van een medische keuze? De medisch specialisten van Hikos staan voor u klaar. Met gespecialiseerde en persoonlijke begeleiding helpen wij u bij het bepalen van de juiste route door het medische doolhof. Dit doen wij door extra uitleg te bieden over uw traject bij de huisarts of medisch specialist in het ziekenhuis. Wij zijn dagelijks bereikbaar en denken ook buiten de spreekkamer graag met u mee. Benieuwd wat wij voor u kunnen doen? Neem dan contact op via 020 211 7206 of [email protected].

Neem contact op met Hikos Maak een afspraak