Heeft u een vraag?
De spagaat van bezinning

De spagaat van bezinning

De feestdagen komen er aan en deze zijn voor veel mensen een reden om alles even aan de kant te zetten. Het is fijn om optimaal te kunnen genieten met vrienden en familie, zonder dat uw zich constant zorgen hoeft te maken op medisch vlak. In sommige gevallen is dit zeker mogelijk, maar is het altijd een goed idee om alles even los te laten? En hoe doet u dit?

Hikos people background

2

Afleiding

De beste en meest bekende manier van loslaten, is afleiding. Verschillende experts, zoals psycholoog Janneke Broeksteeg, zeggen dat het helpt om ergens anders aan te denken of iets anders te doen. Je hersenen vinden dan iets nieuws om zich op te focussen. Maak daarom, als uw lichaam en hoofd dit aankunnen, leuke plannen zodat u zichzelf bezig kan houden. Dit hoeft niet uitgebreid te zijn; een wandeling met een vriendin of familielid kan ook al verfrissend zijn. Als uw lichaam dit niet toelaat, kan een puzzel of boek ook afleidend zijn. Schrijf alle mogelijke afleiding opties op, zodat u weet waar u moet zoeken zodra het loslaten moeite kost. Stel uzelf ook de vraag: “heeft het zin om nu aan mijn medische situatie te denken?”. Zijn er negatieve gevolgen zodra u uw gedachten even een paar dagen verzet? Als het antwoord op deze vragen ‘nee’ is, kan het dus geen kwaad om het even los te laten en te genieten.

Afwisseling

Het kan ook zo zijn dat het antwoord op deze vragen ‘ja’ is. Kerst is vaak een feestelijke periode, maar dit betekent niet dat het leven op pauze gaat. Als het van belang is dat u nu wel nog met uw gedachten bij uw medische situatie zit, dan zijn de feestdagen geen reden om dit helemaal los te laten. Maar ook dan is het misschien mogelijk om het af te wisselen met leuke dingen, zodat u niet alleen maar in een negatieve spiraal blijft. Op deze manier kunt u alsnog het beste uit de dag halen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een planning te maken. Hierbij is het belangrijk om juist wel tijd in te plannen voor uw gedachtes. Zorg dat u, buiten de feestelijke activiteiten in, de tijd neemt om tot rust en bezinning te komen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een rustige plek op te zoeken, het op te schrijven en vooral door af en toe te ontspannen.

Zit u momenteel in een medische situatie en heeft u moeite met loslaten, omdat veel vragen nog onbeantwoord zijn? Onze medische specialisten denken graag met u mee en kunnen u persoonlijk begeleiden. We zijn dagelijks bereikbaar via 020 211 7206 of stuur een e-mail naar [email protected].

Neem contact op met Hikos Maak een afspraak