Heeft u een vraag?
Hoe zorgt u voor meer rust in uw hoofd tijdens het medische proces?

Hoe zorgt u voor meer rust in uw hoofd tijdens het medische proces?

Zoals we al eens hebben benoemd, is het doorlopen van een medisch traject vaak een stressvolle ervaring. Er kan veel informatie tegelijkertijd op u afkomen, waardoor het lastig is om uw hoofd boven water te houden. Gelukkig is onze mentale gesteldheid een steeds meer besproken onderwerp, waardoor er veel tips te vinden zijn om bijvoorbeeld stress en angst tegen te gaan. Wij hebben er voor u een aantal op een rijtje gezet.

Hikos people background

7

Meditatie

Een populaire en effectieve manier van stressvermindering is meditatie. Neurowetenschapper Sara Lazar heeft samen met een researchteam van Harvard onderzoek gedaan naar deze kalmerende activiteit. Er werden 16 proefpersonen geselecteerd, die nog nooit hadden gemediteerd. Voor en na acht weken dagelijks mediteren werd er een hersenscan afgenomen. Het hersengebied voor onder andere het verwerken van emoties en het reguleren van concentratievermogen bleek verbeterd te zijn. Daarnaast was het hersendeel voor het leervermogen, het verwerken en begrijpen van informatie en de regulatie van emoties ook verbeterd. Wat vooral opvallend was, was dat het hersengebied voor negatieve emoties, zoals agressie, stress en angst, juist afnam. De proefpersonen hadden door het mediteren dus minder last van negatieve emoties. Mediteren vraagt fysiek niet veel van u en hoeft niet veel tijd te kosten; twee goede redenen om dit eens uit te proberen.

Beweging

Mediteren is voor een fit brein, maar een fit lichaam is ook stress verminderend. Sporten en andere vormen van beweging verbeteren de werking van de onderdelen in je hersenen die stress laten afnemen. Er komen twee belangrijke stofjes vrij tijdens beweging: BDNF en endorfine. Deze ondersteunen beiden de hippocampus. Dit deel van de hersenen zorgt voor een remmende werking in de aanmaak van het stresshormoon. Het is zelfs aangetoond dat sporten depressie verminderd. Wat interessant is, is dat twee of drie keer in de week sporten een snellere vermindering van psychische problemen kan hebben dan bijvoorbeeld therapie of medicatie. De hoofdonderzoeker Ben Singh concludeerde dat alle vormen van beweging een positief effect op de mentale gesteldheid hebben: “er is niet veel beweging nodig om verschil te maken”. Probeer dus, als uw lichaam dit toelaat, beweging toe te voegen in uw weekplanning.

Prioriteiten stellen

Een medisch traject kan zwaar zijn, waardoor het belangrijk is om prioriteiten te stellen. Als u last heeft van klachten of net een diagnose te horen heeft gekregen, moet u sommige dingen even laten voor wat het is. Een krachtige manier voor het stellen van prioriteiten is de 4G methode. De vier G’s staan voor gezondheid, geld, geluk en groei. Om goede prioriteiten te stellen, kijkt u dus eerst naar uw gezondheid. Heeft u alle informatie op een rijtje gezet en begrijpt u wat er allemaal verteld is door de arts? Welke doelen en acties wilt en moet u realiseren op medisch vlak?

Heeft u nog meer informatie of begeleiding nodig tijdens het medische proces? De medische specialisten van Hikos denken graag met u mee en kunnen u persoonlijk helpen. We zijn dagelijks bereikbaar via 020 211 7206 of stuur een e-mail naar [email protected].

Neem contact op met Hikos Maak een afspraak