Heeft u een vraag?
Hoe belangrijk is dagelijks bewegen?

Hoe belangrijk is dagelijks bewegen?

Een tijdje geleden plaatste NU.nl een artikel met de kop ‘Dagelijkse wandeling kan een op de tien voortijdige overlijdens voorkomen’. Volgens het onderzoek dat hierin gebruikt wordt, van de University of Cambridge, zou dit al voorkomen kunnen worden door dagelijks ongeveer elf minuten te bewegen. Welke invloed heeft deze dagelijkse beweging precies en hoe kunt u dit waarmaken?

Hikos people background
1

Minder kans op hart- en vaatziekten

De meest voorkomende doodsoorzaak wereldwijd zijn hart- en vaatziekten en kanker. Volgens de hoofdonderzoeker Søren Brage kan dagelijks elf minuten bewegen al zorgen voor gemiddeld 7 procent minder kans op kanker en zelfs tot 17 procent minder kans op een hartinfarct. Volgens de Hartstichting komt dit laatste door een verlaging van de bloeddruk. En deze organisatie gaat zelfs nog verder en stelt dat voldoende beweging de kans op hart- en vaatziekten tot wel 30 procent kan verminderen.

Stres verminderend 

Volgens de Hersenstichting zorgt beweging ook voor een beter geheugen, betere slaap en aanzienlijke stressvermindering. Ook wordt de kans op een hersenaandoening als depressie verminderd. Dit komt omdat het brein tijdens het bewegen neurotransmitters aanmaakt, stoffen die signalen doorgeven in de hersenen tussen zenuwcellen of spiercellen. Endorfine, dopamine en de andere betrokken neurotransmitters zorgen ervoor dat u in een betere stemming komt. Ook is er na een bewegingssessie een verlaging van de hoeveelheid elektrische activiteit in gespannen spieren. Dit heeft als gevolg dat mensen minder spanning/nervositeit hebben na beweging.

Betere nachtrust

Uit een onderzoek van de Hersenstichting in 2019 bleek dat 63 procent van de Nederlanders niet tevreden is met hun slaapkwaliteit. Hier zijn oplossingen voor te bedenken, zoals minder cafeïne en geen blauw licht voor het slapengaan. Maar u raadt het al: ook beweging heeft een positief effect op de nachtrust. U valt makkelijker en sneller in slaap en de hoeveelheid remslaap kan toenemen. Dit komt omdat u door een bewegingssessie meer energie overdag krijgt, tot enkele uren na de inspanning. Als uw lichaam dan ’s avonds in bed tot rust komt, gaat uw hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur weer omlaag, waardoor u moe wordt en sneller in slaap valt. Deze daling is dus sterker wanneer u overdag actiever bent. Daarnaast maakt het lichaam meer melatonine, het slaaphormoon, aan.

Eenvoudig meer bewegen

Een klein beetje dagelijkse beweging kan dus grote impact hebben, maar hoe kunt u dit realiseren? Dit gaat makkelijker dan u wellicht denkt. Ga bijvoorbeeld lopend of fietsend naar afspraken toe, als dit mogelijk is. Of ga te voet als u boodschappen gaat doen, in plaats van de auto. Ook kunt de auto iets verder van de te bereiken bestemming parkeren, zodat u die extra minuutjes lopen makkelijk kan meepakken. Deze dagelijkse beweging hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn, maar heeft wel veel positieve invloed op uw fysieke en mentale staat! En ook belangrijk: klein beginnen heeft al direct gevolgen.

Maar beter in uw vel zitten en meer energie hebben lost natuurlijk niet altijd uw medische problemen. Speelt er op dat vlak meer, dan kan het fijn zijn om meer begeleiding van experts te hebben. De medische specialisten van Hikos denken graag met u mee en kunnen u persoonlijk helpen. We zijn dagelijks bereikbaar via 020 211 7206 of stuur een e-mail naar [email protected].

Neem contact op met Hikos Maak een afspraak