Heeft u een vraag?
Wat als de oorzaak van uw klachten nog niet achterhaald is?

Wat als de oorzaak van uw klachten nog niet achterhaald is?

Als u zou struikelen en uw been zou breken, is er een duidelijke oorzaak en waarschijnlijk ook snel een oplossing voor uw gebroken been. Het komt helaas ook voor dat een patiënt klachten ervaart en al meerdere medische specialisten heeft bezocht, maar dat er maar geen duidelijke oorzaak gevonden wordt. Dit kan natuurlijk erg frustrerend zijn, aangezien deze klachten vaak niet vanzelf verdwijnen. In dit artikel geven we u vier tips over wat u kan doen als u zich in deze vervelende positie bevindt.

Hikos people background

10

1. Onderzoek alle mogelijke oorzaken

Klachten kunnen vaak veel verschillende soorten oorzaken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan buikpijn; buikpijn kan komen door een virus of blaasontsteking, maar het kan ook worden veroorzaakt door stress. Daarom is het belangrijk om goed naar alle mogelijke oorzaken te kijken, zodat er niks over het hoofd wordt gezien. Denk hierbij dus niet alleen aan oorzaken vanuit uw lichaam, maar ook aan mogelijke mentale oorzaken zoals stress, angst en somberheid.

2. Medische specialisten

Er bestaan veel verschillende medische specialisten, ieder met hun eigen expertise. Als u bijvoorbeeld last heeft van uw rug, hoeft dit niet per se te betekenen dat er iets mis is met uw rug. Rugklachten kunnen namelijk ook veroorzaakt worden door problemen met de houding van uw voeten, bekkeninstabiliteit of overgewicht. Als één medisch specialist (in het geval van de rugklachten, de neuroloog), de oorzaak niet gevonden heeft, kan het zijn dat een specialist op een ander gebied (bijv. een orthopeed) u wel verder kan helpen.

Tijdens het gesprek met de medisch specialist is het belangrijk dat u uw klachten goed uitlegt, zodat de expert deze informatie kan meenemen bij het maken van een mogelijke diagnose. Wees tijdens het gesprek ook niet bang om vragen te stellen, zodat u niet het risico loopt om weg te lopen met onbeantwoorde vragen. In ons artikel ‘Zo bereid u zich goed voor op een gesprek in het ziekenhuis’ staan nog meer tips om goed beslagen ten ijs te komen.

3. Dagboek

Er is ook een mogelijkheid dat u alle mogelijke oorzaken heeft onderzocht en meerdere gesprekken heeft gehad, maar dat er nog steeds geen duidelijke oorzaak is gevonden. Dit wordt door de huisarts SOLK genoemd: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Het zal op dit moment waarschijnlijk voelen alsof u helemaal vastloopt; de klachten blijven aanhouden en er lijkt niemand te zijn die u verder kan helpen. Dit is natuurlijk heel vervelend, maar gelukkig zijn er nog andere opties die ervoor kunnen zorgen dat u op den duur minder last van de klachten heeft. U kan bijvoorbeeld een dagboek bijhouden van waar en wanneer de klachten minder of juist erger zijn. Zo is er misschien een verband te vinden tussen uw activiteiten en klachten, waardoor u misschien dingen anders kan doen om de klachten te verminderen.

4. Praat met iemand

Naast het dagboek, kan het in deze situatie ook helpen om met iemand te praten. Hoe vreemd het misschien ook klinkt; uw klachten kunnen minder worden als u in gesprek gaat met bijvoorbeeld een psycholoog. Hij of zij kan u leren om met uw klachten om te gaan, zodat deze pijn verdraagzamer wordt. Daarnaast heeft fysieke pijn in sommige gevallen een mentale oorzaak, zoals een trauma of veel stress. Door met iemand te praten, kan de mentale oorzaak achterhaald worden en hierdoor kunnen er oplossingen worden bedacht.

Heeft u nog steeds het idee dat u door het medische bos de bomen niet meer ziet? Wij denken graag met u mee en kunnen u persoonlijk begeleiden door dit medische proces. We zijn dagelijks bereikbaar via 020 211 7206 of stuur ons een e-mail naar [email protected].

Neem contact op met Hikos Maak een afspraak