Heeft u een vraag?
Zo bereidt u zich goed voor op een gesprek in het ziekenhuis

Zo bereidt u zich goed voor op een gesprek in het ziekenhuis

Een goed gesprek met uw arts in het ziekenhuis is erg belangrijk. Op basis hiervan worden er namelijk beslissingen genomen die impact hebben op uw gezondheid. In eerdere artikelen bespraken we al waarom het belangrijk is om samen met uw arts te beslissen als het aankomt op medische keuzes. Gesprekken met uw arts zijn daarvoor essentieel. Om het meeste uit zo’n gesprek met uw arts te halen, is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. In dit artikel geven we u daar een aantal tips voor.

 

Hikos people background
Jacq foto arts en patient handen op tafel

Voorafgaand aan het gesprek

1. Schrijf voor uw afspraak alvast op wat u wilt vragen of vertellen aan uw arts.

Neem uw notities mee naar de afspraak zodat u voorkomt dat u na de afspraak pas bedenkt dat u nog iets had willen vragen. Het kan soms lastig zijn om de juiste vragen te stellen. Een goede leidraad zijn de 3 vragen die www.3goedevragen.nl op hun website vermelden:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Naast deze 3 basisvragen heeft u er vast nog meer. Stel deze altijd en wees niet bang om een domme vraag te stellen, want die bestaan (ook in het ziekenhuis) niet.

2. Neem een familielid of goede bekende mee.

Dit kan handig zijn, want twee horen immers altijd meer dan één. Zo is de kans kleiner dat u dingen mist die de arts u vertelt of vraagt. Deze persoon zou u ook kunnen helpen met het stellen van de vragen die u heeft opgeschreven. Daarnaast kan het helpen om wat extra steun van een vertrouwd persoon te hebben als u gespannen of emotioneel bent vanwege de afspraak. Kan of mag uw begeleider niet fysiek aanwezig zijn? Vraag de arts dan om uw begeleider in te bellen tijdens de afspraak, zodat hij/zij/hen alsnog kan meeluisteren.

3. Bereid u voor op vragen die de arts u mogelijk zal stellen.

Schrijf bijvoorbeeld op waarom u de arts bezoekt als dat nog niet bekend is, wat uw klachten zijn, hoelang u deze klachten heeft en hoe deze zich in de afgelopen tijd hebben ontwikkeld. Schrijf ook op welke medicijnen u gebruikt, welke eventuele bijwerkingen u hiervan ondervindt, welke hulpmiddelen of apparatuur u gebruikt ter ondersteuning van uw gezondheid en andere relevante informatie. Moet de arts nog iets anders over u weten om goede zorg te verlenen? Zoals uw eerdere ervaringen in het ziekenhuis, uw geloofsovertuiging of misschien een angst voor naalden? Vertel het! Deze informatie is erg belangrijk voor de arts om een volledig beeld van uw situatie te kunnen krijgen.

Tijdens het gesprek

4. Maak notities.

Tijdens een gesprek met uw arts krijgt u waarschijnlijk veel informatie te verwerken. Door notities te maken van de antwoorden op uw vragen en andere belangrijke informatie, kunt u het thuis nog eens rustig nalezen en voorkomt u dat u iets vergeet.

5. Wees open en eerlijk.

Het is belangrijk om tijdens het gesprek aan te geven als u iets niet helemaal begrijpt, ergens over twijfelt of u zich ergens zorgen over maakt. De arts kan u op deze manier zo goed mogelijk verder helpen. Door spanning of emoties verloopt een gesprek met de arts soms anders dan u had gewild. Heeft u na afloop van de afspraak toch nog twijfels of zorgen? Dat is helemaal niet erg en volkomen normaal. Neem gerust contact op met uw arts of het ziekenhuis, zodat u alsnog de gewenste informatie of ondersteuning kunt ontvangen.

6. Vat het gesprek aan het einde van de afspraak in uw eigen woorden samen.

Zo kunt u checken of u de informatie goed begrepen heeft en kan eventuele miscommunicatie worden voorkomen.

Heeft u behoefte aan meer ondersteuning in uw medisch traject? De medisch specialisten van Hikos helpen u graag verder.

Neem contact op met Hikos Maak een afspraak