Heeft u een vraag?
Wat als u net een schokkende diagnose hebt gekregen

Wat als u net een schokkende diagnose hebt gekregen

Een aandoening of ziekte kan uw leven compleet op zijn kop zetten en het horen van zo’n diagnose is vaak heel intens. Er komt in één klap ontzettend veel informatie op u af, terwijl u waarschijnlijk nog met u hoofd bij de net gekregen diagnose zit. In dit artikel geven we u drie tips, waarmee we u hopen te helpen in deze verwarrende situatie.

Hikos people background
Jacq foto diagnose gekregen

1. Neem iemand mee

Het is ten eerste altijd slim om iemand mee te nemen naar dit soort gesprekken. Zoals ook in ons artikel ‘Zo bereidt u zich goed voor op een gesprek in het ziekenhuis’ staat: ‘twee horen immers altijd meer dan één’. Het kan zijn dat er veel gedachtes door u hoofd spoken, waardoor u afgeleid bent en niet alles hoort wat de dokter u vertelt. In dit geval is het fijn om nog een persoon in het gesprek te hebben, zodat hij of zij informatie kan horen en eventueel opschrijven die u zelf misschien gemist had. Daarnaast kan deze persoon u extra steun geven als dit nodig is.

2. Probeer alles te begrijpen

Het is belangrijk dat u het gesprek niet verlaat met onbeantwoorde vragen. Daarom raden we u aan om alle vragen te stellen die u te binnen schieten. Om goed te kunnen begrijpen wat er allemaal precies verteld is, is het ook verstandig om zelf even terug te kijken op het gesprek. Misschien helpt het om dit samenvattend op te schrijven of om het hardop tegen iemand te zeggen. Op deze manier kunt u controleren of u alles goed begrijpt. Misschien zijn er medische termen in het gesprek gebruikt die u nog nooit had gehoord; zoek deze dan vooral op of vraag het aan uw arts. Mocht u nog nieuwe vragen bedenken, heeft u na het gesprek altijd nog de mogelijkheid om contact op te nemen met uw arts of het ziekenhuis.

3. Weet wat u te wachten staat

Zodra u weet wat uw diagnose is en alles eenmaal op een rijtje heeft kunnen zetten, is het fijn om erachter te komen wat u te wachten staat. Stel dat er geconstateerd is dat u een hartritmestoornis heeft. In dit geval zal u waarschijnlijk moeten starten met medicatie. U zult dan moeten weten wat deze medicatie is en wanneer deze ingenomen moet worden. Ook is er een kans dat u uw leven deels zal moeten aanpassen; misschien moet u meer ontspannen of juist meer bewegen. Door te weten wat u te wachten staat, kunt u uw leven zo snel mogelijk aanpassen. Door bepaalde aanpassingen kunt u het leven met een ziekte of aandoening mogelijk beter verdraagbaar maken.

Het is niet makkelijk om te horen dat u een bepaalde aandoening of ziekte heeft. Wees daarom niet bang om uw zorgen te delen en om uw vragen te stellen. Wij denken graag met u mee en kunnen u persoonlijk begeleiden door dit medische proces. We zijn dagelijks bereikbaar via 020 211 7206 of stuur ons een e-mail naar [email protected].

Neem contact op met Hikos Maak een afspraak