Heeft u een vraag?
Hoe komt u de laatste herfstdagen door?

Hoe komt u de laatste herfstdagen door?

Het is inmiddels november, de meeste dagen zijn koud en regenachtig. Heel Nederland wacht stiekem op de eerste echte lentedag, maar tot die tijd; hoe hou je deze herfstige en winterachtige dagen nog even vol? In dit artikel geven we u een paar tips tegen de zogenoemde ‘winterdip’.

Hikos people background

3

Beweging in de buitenlicht

U raadt het al: buiten zijn is essentieel. Ook als het koud of regenachtig is, is de buitenlucht goed voor u. Een korte wandeling in de ochtend kan al veel goedmaken, omdat er in de ochtend veel ‘blauw licht’ in de lucht zit. Dit licht remt de aanmaak van melatonine; het slaaphormoon. Op dagen met weinig zon heeft u vaak ook minder energie, maar door de aanmaak van melatonine te remmen, bent u overdag minder moe. Daarnaast is beweging goed voor uw humeur. Bewegen in de buitenlucht is dus al helemaal een aanrader!

Lichttherapie en voeding 

Bij lichttherapie ga je in het licht van een speciaal ontworpen lamp zitten. Het licht van deze lamp is feller dan een gewone lamp, maar zonder UV-licht. Dit kunt u het beste ‘s ochtends doen, door 10 tot 15 minuten in dit licht te zitten. De meeste mensen merken na een week al verschil in hun humeur en energie. Een andere goede compensatie voor het gebrek aan zon kan in voeding zitten. In de winter en herfst kunt u last hebben van een vitamine D tekort. Deze vitamines zitten onder andere in vette vis, vlees en eieren. Ook is het mogelijk om vitamine D supplementen in te nemen.

Rust

Dit zal niet als een verrassing komen, maar rust kan ook veel goedmaken in de herfst en winter. Het is natuurlijk altijd goed om minstens 8 uur te slapen, maar tijdens de koudere dagen kan dit nog meer van pas komen. Zorg voor een verduisterde slaapkamer, zodat er voldoende melatonine in uw lichaam wordt aangemaakt. Daarnaast is het verstandig om vlak voor het slapengaan geen telefoon of ander scherm meer te gebruiken; dit licht kan uw slaapkwaliteit verminderen.

Rust kan ook bereikt worden door mindfulness. We hebben het in het artikel ‘Hoe zorgt u voor meer rust in uw hoofd tijdens het medische proces?’ al gehad over meditatie. Mindfulness kan zorgen voor een meer energieke en positieve houding, waardoor u ook kan genieten van de wat minder zonnige dagen.

Deze tips kunnen veel verschil maken, maar het lost natuurlijk niet altijd alles op. Speelt er bij u meer op fysiek vlak? Dan is het misschien fijn om meer begeleiding van experts te krijgen. De medische specialisten van Hikos denken graag met u mee en kunnen u persoonlijk begeleiden. We zijn dagelijks bereikbaar via 020 211 7206 of stuur een e-mail naar [email protected].

Neem contact op met Hikos Maak een afspraak