Heeft u een vraag?
De fabels en feiten over het verwijderen van verstandskiezen

De fabels en feiten over het verwijderen van verstandskiezen

Het verwijderen van verstandskiezen is een van de meest voorkomende ingrepen in de kaakchirurgie. Het is een ingreep die vaak wordt uitgevoerd op advies van de tandarts of kaakchirurg. Ook verstandskiezen die nog geen klachten geven kunnen worden verwijderd om problemen in de toekomst te voorkomen. Waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is dat bij deze ingreep ook complicaties zoals wondinfectie of schade aan de zenuw kunnen optreden. Het is dus verstandig om een weloverwogen keuze te maken. In dit artikel bespreken we een aantal feiten en fabels die u kunnen helpen in het maken van uw keuze.

Hikos people background
Jacq foto tandarts aan het werk

1. Verstandskiezen zorgen altijd voor problemen

Dit is een fabel. Alhoewel veel mensen hun verstandskiezen laten verwijderen, zijn er ook genoeg mensen die ze zonder problemen laten zitten. Als er voldoende plaats in de mond aanwezig is, zullen de verstandskiezen niet tot problemen leiden. Maar als ze ontstoken raken, scheef gaan groeien of andere tanden in de weg gaan staan, dan kan dit wel voor problemen zorgen en is het soms beter ze te laten verwijderen.

2. Het verwijderen van verstandskiezen is pijnlijk

Door de verdoving die wordt gebruikt tijdens het verwijderen van de kies, zal de ingreep pijnloos uitgevoerd kunnen worden. Dit betekent echter niet dat u helemaal niets meer zult voelen, aangezien u de bewegingen en trillingen van de boor en andere instrumenten nog wel zult voelen. Maar echt pijn doet het verwijderen van de kies niet. Na de werking van de verdoving (meestal 2 tot 5 uur), is het wel verstandig om paracetamol en eventueel ibuprofen in te nemen om de napijn te verdoven. Volg hierbij de instructies van uw tandarts of kaakchirurg op. Het is per persoon verschillend hoeveel napijn ervaren wordt. De pijn zal langzamerhand verdwijnen.

Vaak treed er ook een zwelling van de wang op. Dit kunt u tegen gaan door de wang te koelen met een koud compres. Ook is het normaal als er in de eerste twaalf uur na de ingreep nog wat bloed uit de wond komt. Voor het herstel is het wel belangrijk om voorzichtig om te gaan met de wond: poets dus niet te hard. Ben ook met spoelen voorzichtig. De eerste 24 uur is het verstandiger om niet te spoelen. Volg hierbij ook altijd de instructies van uw tandarts of kaakchirurg op. Indien de wond na twee weken nog niet geheeld is, neem dan contact op met de tandarts of de kaakchirurg.

Deze stelling is dus zowel een feit als fabel: De ingreep is niet pijnlijk maar de napijn kan wel vervelend zijn. Daarnaast wordt pijn per persoon anders beleefd.

3. Er zijn geen risico’s verbonden aan het verwijderen van verstandskiezen

Dit is een fabel. Er zijn zeker wel risico’s verbonden aan het verwijderen van verstandskiezen. Alhoewel deze niet vaak voorkomen, is het toch goed om hier bewust van te zijn bij het maken van de keuze om uw verstandskiezen wel of niet te laten verwijderen. Een aantal complicaties die kunnen optreden zijn een nabloeding, hoge koorts, heftige pijn en zwelling, infectie van de wond, moeilijkheden bij het openen van de mond en gevoelsstoornissen van de kin of kaak door zenuwschade. Bespreek deze risico’s met uw arts voordat u de keuze maakt om uw verstandskiezen wel of niet te laten verwijderen.

Hier kunt u meer lezen over de complicaties die kunnen optreden na het verwijderen van verstandskiezen.

4. Het verwijderen van verstandskiezen wordt verzekerd

Dit is een fabel en een feit. Het ligt er onder andere aan wie de verstandskiezen verwijderd. Als dat door de tandarts gebeurt en u bent ouder dan 18 jaar dan wordt de ingreep niet vergoed vanuit de Basisverzekering. U zult dus aanvullend verzekerd moeten zijn. Als de kaakchirurg de verstandskiezen verwijderd, valt dat onder medisch-specialistische zorg en dan wordt de ingreep vergoed vanuit de Basisverzekering. Let wel op dat het eigen risico eerst zal worden aangesproken. Voordat u de keuze maakt om uw verstandskiezen te laten verwijderen, is het verstandig om na te gaan bij uw zorgverzekering of deze ingreep binnen uw verzekering valt. Zo komt u niet voor onverwachte kosten te staan.

Heeft u meer vragen of behoefte aan specialistische hulp of ondersteuning op medisch gebied? De kaakchirurgen van Hikos helpen u graag verder.

Neem contact op met Hikos Maak een afspraak