Heeft u een vraag?
Zorgen voor een zieke partner: 4 tips

Zorgen voor een zieke partner: 4 tips

Elk jaar zijn er vele koppels die van het een op andere moment te maken krijgen met een ernstige medische aandoening. Een nieuwe diagnose – zoals Alzheimer, kanker of een andere ingrijpende ziekte – heeft een grote impact op zowel de patiënt als zijn of haar partner. Toch wordt er vaak weinig aandacht besteed aan de partner en ligt de focus vooral op de zorg voor en behoeftes van de patiënt. Dit terwijl het zorgen voor een partner ontzettend uitdagend kan zijn. In dit artikel bespreken we 4 verschillende tips voor het zorgen voor een partner.

 

Hikos people background

Jacq foto iemand met zieke partner

1. Luister naar uw partner

Ziek worden heeft niet alleen fysieke maar ook mentale gevolgen. Dat is voor jullie beiden wennen. De situatie is veranderd en dit heeft ook impact op jullie relatie. Probeer hier open over te zijn naar elkaar en zorg dat u goed luistert naar uw partner. Dit is belangrijk voor een gevoel van begrip en steun. Weet u niet wat u moet zeggen? Dat is oké en heel normaal. Verzeker uw partner ervan dat u van hem / haar / hen houdt en er voor die persoon bent. Dat is uiteindelijk het belangrijkste. Probeer open te communiceren over jullie behoeftes, twijfels en angsten. Dit voorkomt miscommunicatie en maakt dat jullie betere partners voor elkaar kunnen zijn in deze uitdagende situatie.

2. Ga samen naar medische afspraken

Het krijgen van een diagnose en vervolgens het ondergaan van een behandelprocedure is een complex proces waar verschillende gevoelens bij komen kijken. Als partner is het fijn om betrokken te zijn bij dit proces. Zo kunt u de situatie van uw partner beter begrijpen, wat een positief effect heeft op uw relatie. Tijdens deze afspraken is het ook goed dat u zelf vragen kunt stellen aan de dokter. Zo kunt u uw twijfels en zorgen uiten en advies vragen over bepaalde zorgtaken.

3. Voorkom een patiënt-verzorger relatie

Probeer ook nog momenten samen te behouden die niet draaien om de ziekte van uw partner. Wellicht kunnen jullie niet meer dezelfde dingen doen als vroeger, maar probeer vooral te kijken naar wat er nog wel kan. Ga daarom na wat jullie verbindt en dat kunnen kleine dingen zijn. Luister bijvoorbeeld samen naar muziek van jullie favoriete band, bekijk een film die jullie allebei fantastisch vinden, praat over mooie momenten die jullie samen hebben meegemaakt. Deze activiteiten versterken de relatie en de onderlinge verbondenheid, zonder dat het is gerelateerd aan ‘ziek zijn’.

4. Vraag om hulp

Het is niet niks om te zorgen voor een zieke partner, dus wees niet bang om om hulp te vragen. Ondanks dat het misschien heel vanzelfsprekend lijkt dat u alle verantwoordelijkheid en zorgtaken op u neemt, moet deze rol niet onderschat worden. Praat met vrienden en familie over de situatie en de bijbehorende uitdagingen en gevoelens. Het kan ook fijn zijn om, indien mogelijk, een aantal zorgtaken te verdelen. Wellicht wil de buurvrouw wel medicijnen ophalen als ze toch in de stad is, of wil een vriend of familielid u af en toe wat zorgtaken uit handen nemen zodat u tijd voor uzelf kunt vrijmaken. Uw behoeftes, twijfels en emoties zijn zeker niet minder belangrijk dan die van uw partner, dus wees niet bang om deze uit te spreken tegen de mensen om u heen. Ook zijn er verschillende organisaties die steun kunnen bieden, zoals hulporganisaties voor mantelzorgers. Maar waar u ook voor kiest, het is belangrijk om te weten dat u er niet alleen voor staat.

Daarnaast is er het boek ‘Kanker in de kantlijn‘ van Remco van der Molen Kuipers. Hij neemt u in dit boek mee hoe het is om partner te zijn van een kankerpatiënt. Zijn geleerde lessen deelt hij, in de hoop dat het anderen helpt in deze moeilijke rol.

Heeft u behoefte aan meer hulp en ondersteuning? Zit u met zorgvragen en wilt u die zo goed mogelijk beantwoord zien? Wij van Hikos denken graag met u mee over wat de beste keuze is bij uitdagende medische kwesties. Hierbij is het voor ons belangrijk dat ook u als partner wordt meegenomen in het proces en goed wordt ondersteund bij zorgtaken.

Neem contact op met Hikos Maak een afspraak