Ulnaropathie - klachten en behandelingen
Bij ulnaropathie is de nervus ulnaris beklemt ter hoogte van de binnenkant van de elleboog. De nervus ulnaris is een zenuw die van de bovenarm naar de pinkmuis loopt. Hoe de beklemming ontstaat is vaak onduidelijk. Soms kan het in de hand gewerkt worden door veel op de elleboog te leunen of de elleboog overmatig te strekken of te buigen. Soms is de bindweefselband te nauw of raakt de zenuw beklemd ten gevolge van een lichamelijk trauma.
Het ziektebeeld
De klachten van ulnaropathie kunnen in ernst verschillen. Sommigen ondervinden tintelingen in de ringvinger en pink. Er kan ook gevoelloosheid en krachtsverlies optreden. Ulnaropathiepatiënten kunnen tevens krampen in de hand ondervinden. De klachten verergeren bij het bewegen van de elleboog en ’s nachts.
Omgaan met ulnaropathie
Bij lichte of matige klachten krijgt u waarschijnlijk te horen dat u moet afwachten. Ook krijgt u advies over hoe u druk op de zenuw zoveel mogelijk kunt vermijden. Zo helpt het om de elleboog zo min mogelijk te buigen. Vouw uw armen bijvoorbeeld niet over elkaar, maar laat uw armen op uw benen rusten wanneer u zit. Gebruik uw telefoon met uw andere hand en leg een kussen onder uw elleboog wanneer u achter de computer zit.
Zijn de klachten ernstiger? Dan heeft uw arts misschien een operatie voorgesteld. Deze operatie wordt soms onder volledige narcose gedaan, maar vaak wordt enkel de arm verdoofd. Er zijn twee verschillende operaties mogelijk. Bij decompressie wordt de tunnel waarin de zenuw zich bevindt wijder gemaakt waardoor de zenuw meer ruimte krijgt. Bij transpositie wordt de zenuw verplaatst. Als de zenuw onder de huid wordt gelegd, spreken we van een subcutane transpositie. Bij een submusculaire transpositie legt de chirurg de zenuw onder de spier. Na de operatie is er geen lange revalidatie nodig. In principe mag u na de operatie alles weer doen waar u geen pijn bij ondervindt. Zware dingen tillen mag pas een aantal dagen na de operatie. Na tien dagen revalideren is uw arm weer normaal belastbaar. Houd er wel rekening mee dat de ulnaropathieklachten soms pas maanden na de operatie verdwijnen.
Ondersteuning bij ulnaropathie
Heeft u ernstige ulnaropathieklachten en heeft de arts u een operatie aangeraden? Dan staat u voor een moeilijke beslissing. Wacht u af en probeert u uw elleboog zo min mogelijk te belasten of gaat u toch voor de operatie? Misschien zijn er na het consult vragen die bij u zijn opgekomen waar u graag een antwoord op wilt alvorens u een beslissing neemt. De plastisch chirurg van Hikos helpt u verder met een second opinion light. Dit gesprek vindt plaats via beeldbellen. Wij helpen u graag bij het beantwoorden van uw vragen en geven u ons professionele advies.