Heeft u een vraag?
Wat te doen bij twijfel over een medische keuze: 4 tips

Wat te doen bij twijfel over een medische keuze: 4 tips

Medische keuzes kunnen een grote impact op uw leven hebben. Het is daarom belangrijk dat u een weloverwogen keuze maakt waar u achteraf geen spijt van krijgt. Maar hoe zorgt u nou dat u de juiste keuze maakt? In dit artikel geven we u 4 tips die u kunnen helpen als u voor een medische keuze staat.

Hikos people background
Medische keuze

Samen Beslissen

Bij het maken van een medische keuze is het belangrijk dat u de juiste medische begeleiding ontvangt, maar dat ook uw eigen voorkeuren en gevoelens worden meegenomen in het proces.

In eerdere artikelen over samen beslissen hebben we hier ook aandacht aan besteed. Samen beslissen (of gedeelde besluitvorming) gaat over het proces waarbij arts en patiënt samen bespreken welke medische optie het beste bij de patiënt past. Hierbij worden de voor- en nadelen van alle mogelijkheden besproken, maar ook de voorkeuren van de patiënt en zijn of haar omstandigheden. Dit leidt vaak tot een beter geïnformeerde keuze. En als u als patiënt beter geïnformeerd bent, neemt u een besluit waar u volledig achter staat. Maar hoe zorgt u dat u zo goed als mogelijk geïnformeerd bent om dat besluit te kunnen nemen?

Meer weten over samen beslissen? Lees hier verder.

Tip 1: Verzamel informatie

Om een goede, weloverwogen keuze te kunnen maken is het belangrijk om zo veel mogelijk relevante informatie te verzamelen. Het is belangrijk om verschillende mogelijkheden in overweging te nemen. Let hierbij wel op de betrouwbaarheid van bronnen. Er bestaan veel medische fora waar ervaringen worden gedeeld, maar deze zijn vaak onbetrouwbaar en de medische informatie die hier wordt gedeeld is vaak niet medisch onderbouwd. Check dus vooral de informatie die u vindt met een medisch specialist, om te voorkomen dat u onjuiste informatie meeneemt in uw keuzeproces. Een voorbeeld van een betrouwbare website is Thuisarts.

Tip 2: Informeer bij uw huisarts

Bij twijfel over een medische keuze is het verstandig om in gesprek te gaan met uw huisarts. De arts kan u helpen met het beantwoorden van vragen en meedenken over de mogelijke opties. Wees tijdens een gesprek met uw arts niet bang om vragen te stellen, hoe simpel ze ook lijken! Ook is het een goed idee om van tevoren al na te denken over wat u uit de afspraak wilt halen en welke informatie u nodig heeft. Zo voorkomt u dat u naar buiten loopt met onbeantwoorde vragen.

Tip 3: Maak gebruik van een keuzehulp

Een online keuzehulp, zoals die van PATIENT+, kan een goed (besluitvormend) gesprek met een arts of naaste ondersteunen. Door een keuzehulp in te vullen, kunt u al veel inzicht krijgen over uw diagnose, behandelopties en de bijbehorende voor- en nadelen. Hierin worden ook uw persoonlijke waarden meegenomen. De uitkomst van deze keuzehulp kan de basis vormen voor een goed gesprek, dat vervolgens leidt tot een weloverwogen besluit.

Tip 4: Hikos kan helpen

Als u twijfelt over een medische keuze, kan het fijn zijn om met een onafhankelijk medisch specialist in gesprek te gaan die u kan ondersteunen in het maken van de juiste keuze. Hikos is er om medisch specialistische kennis voor iedereen toegankelijk te maken. Wij bieden buiten de spreekkamer een veilige plek om vragen te stellen. Met gespecialiseerde en persoonlijke begeleiding helpen wij u bij het bepalen van de juiste route door het medische doolhof. Dit doen wij door extra uitleg te bieden over uw traject bij de huisarts of medisch specialist in het ziekenhuis en u te adviseren. Wij zijn dagelijks bereikbaar en denken ook buiten de spreekkamer graag met u mee. Benieuwd wat wij voor u kunnen doen? Neem dan contact op via 020 211 7206 of [email protected].

Heeft u vragen of wilt u een afspraak inplannen?