Inspiratie

Via deze pagina hopen we u te inspireren door informatie te geven over verschillende onderwerpen rondom zorg voor uzelf of voor een naaste.

Hikos people background
Arts en patient met handen op tafel

Zo bereidt u zich goed voor op een gesprek in het ziekenhuis

Een goed gesprek met uw arts in het ziekenhuis is erg belangrijk. Op basis hiervan worden er namelijk beslissingen genomen die impact hebben op uw gezondheid. In eerdere artikelen bespraken we al waarom het belangrijk is om samen met uw arts te beslissen als het aankomt op medische keuzes. Gesprekken met uw arts zijn daarvoor essentieel. Om het meeste uit zo’n gesprek met uw arts te halen, is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. In dit artikel geven we u daar een aantal tips voor.

Hikos woman computer

Een second opinion light: een goed gesprek met een medisch specialist

U kunt bij ons terecht als u naar aanleiding van uw doktersbezoek nog extra informatie zoekt. Of als u meerdere behandelopties heeft en twijfelt welke u moet kiezen. Hikos biedt de mogelijkheid om een online afspraak in te plannen met een medisch specialist. U voert dit gesprek via beeldbellen, dus u hoeft de deur niet uit. Dit noemen we een second opinion light: een goed gesprek met een fijne arts. Iemand met verstand van zaken en een luisterend oor.

Hoe maakt u een goede medische keuze?

Eerder bespraken we het belang van samen beslissen tijdens het maken van een medische keuze. Door mee te beslissen bent u beter in staat de juiste keuze te maken en ontvangt u de zorg die bij u past. Maar hoe doet u dat nou eigenlijk, de goede keuze maken? In dit artikel geven we 5 tips om u daarbij te helpen.

Meisje met moeder en arts

Het belang van samen beslissen in medische kwesties

Samen beslissen (of gedeelde besluitvorming) gaat over het proces waarbij arts en patiënt samen bespreken welke medische opties het beste bij de patiënt past. Hierbij bespreken ze de voor- en nadelen van alle mogelijkheden, de voorkeuren van de patiënt en de omstandigheden. Dat klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar helaas blijkt de praktijk weerbarstiger. Vaak heeft dit te maken met een gebrek aan tijd of hulpmiddelen. Dit gaat ten koste van een goed geïnformeerde, weloverwogen en bewuste medische keuze. In dit artikel gaan we veder in op dit onderwerp, want waarom is het eigenlijk zo belangrijk om samen tot een medisch besluit te komen?

Jacqueline timmermans 301989

RTL Nieuws: Arts lanceert online medisch platform: 'Buiten de spreekkamer voelt vrijer'

Kom jij na een dokters- of ziekenhuisbezoek wel eens thuis met meer vragen dan je voorheen had? Dan ben je niet de enige. Tijdens twee intense zwangerschappen liep ook arts Jacqueline Timmermans hier meerdere keren tegenaan. Ze richtte het online platform Hikos op, waar patiënten in gesprek kunnen met meerdere medisch specialisten. “Je loodst iemand langs alle mogelijkheden die de gezondheidszorg te bieden heeft.”

Gepubliceerd: RTL Nieuws op 15 oktober 2021
Geschreven door: Paula Vaarkamp
Fotografie: Claudia Kamergorodski

Logo Medisch Ondernemen

‘Hikos helpt patiënt op weg, door beeldbelconsult met specialist’

Hikos is een online platform, waarmee patiënten via beeldbellen kunnen overleggen met een medisch specialist als ze onzeker zijn over medische keuzes. Het platform is ontwikkeld door Jacqueline Timmermans, zelf arts en gepromoveerd. ‘Mijn missie is de patiënt te versterken door hem goed geïnformeerd de spreekkamer weer in te laten gaan.’

Gepubliceerd: MedischOndernemen 3 2021 op 7 oktober 2021
Geschreven door: Martin Zuithof
Fotografie: Claudia Kamergorodski

Logo trouw

Opinie: Patienten moeten meer te zeggen krijgen over hun behandeling

In de spreekkamer komt gedeelde besluitvorming niet van de grond, ziet arts Jacqueline Timmermans. Ze doet een oproep aan de Tweede Kamer: geef dokters en patiënten meer tijd voor een goed gesprek.

Artsen en patiënten staan soms mijlenver uit elkaar. Dat bleek onlangs weer uit de Zembla-documentaire over Felix van 9 jaar. Bij hem werd een hersentumor gevonden. De behandeling zou uit onder andere chemotherapie bestaan. De ouders zagen meer in immunotherapie. Maar tot een goed gesprek daarover is het niet gekomen. Terwijl artsen en patiënten zoals Felix, en hun ouders, hetzelfde doel hebben: de patiënt helpen en liefst genezen.

Gepubliceerd: Trouw op 18 augustus 2021