Heeft u een vraag?
Tinnitus: oorzaken en tips

Tinnitus: oorzaken en tips

Tinnitus, oftewel oorsuizen, is geluid horen dat anderen niet horen. Deze geluiden variëren van ruisen en piepen tot fluiten. Tinnitus komt in veel verschillende vormen voor. Zo kan het om een hoog of laag, hard of zacht, scherp of dof en constant of sporadisch geluid gaan. Tinnitus komt voor bij ongeveer twee miljoen Nederlanders. Ongeveer 10 procent daarvan heeft er echt veel last van. Soms zijn de klachten zo heftig dat het uw leven beïnvloedt. Herkent u zich hierin? Lees dan snel verder voor mogelijke oorzaken en tips.

Hikos people background
Tinnitus

Mogelijke oorzaken

Waardoor tinnitus precies veroorzaakt wordt, weten we vaak niet. Heel af en toe wordt er wel een oorzaak gevonden. Voorbeelden van mogelijke oorzaken zijn:

  • Langdurige blootstelling aan te veel of te hard geluid.
  • Afwijkingen aan gehoorbeentjes, het binnenoor, bloedvaten of de hersenen.
  • Als (tijdelijk) gevolg van een verkoudheid of oorontsteking.
  • Stress en burn out.
  • Bijwerking van bepaalde medicijnen (zoals acetylsalicylzuur).

Als er geen duidelijke oorzaak voor de tinnitus gevonden wordt door de KNO-arts, zijn de medische behandelopties erg beperkt. U kunt wel veel zelf doen om de last te verminderen.

Tips bij chronische tinnitus

Allereerst kunt u zich informeren over tinnitus. Bijvoorbeeld via de Stichting Hoormij, de patiëntenvereniging.

Daarnaast helpen afleiding en ontspanning bij het leren omgaan met tinnitus. Misschien heeft u gemerkt dat de klachten verminderen als u geconcentreerd bezig bent met werk, als u intensief sport of als u juist heel ontspannen bent. Ook kan het zo zijn dat muziek luisteren via oordopjes of bepaalde geluiden uit de omgeving de klachten helpen verminderen.

Het kan zo zijn dat de klachten vanzelf over gaan, maar dit is niet altijd het geval. Als het blijft, leren veel mensen op den duur met de klachten leven. Door te ontdekken in welke omstandigheden en met welke trucjes u minder last heeft van het oorsuizen, kan het met de tijd voor minder klachten zorgen.

Extra ondersteuning

Tinnitus is een vervelende aandoening waarbij de oorzaak vaak onduidelijk is. De aandoening kent vele vormen en iedereen zijn situatie is anders. Het is daarom belangrijk dat u de juiste hulp krijgt. Bent u al in het ziekenhuis bij de KNO-arts geweest en is er geen oorzaak voor de tinnitus gevonden? Dan kan de KNO-arts van Hikos u uitgebreid uitleg geven over tinnitus en met u meedenken wat u kunt doen om de klachten te verminderen.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak inplannen?