Heeft u een vraag?
Second opinion light orthopedie

Second opinion light voor orthopedie

“Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop”.

Dit is de artseneed die (vrijwel) iedere dokter in Nederland aflegt. Elke arts heeft het beste met u voor. Toch blijft bijvoorbeeld een operatie spannend voor de patiënt. U legt immers uw gezondheid – en daarmee uw leven – in de handen van uw orthopeed. Het is dan ook helemaal niet vreemd om een second opinion aan te vragen. Sterker nog, volgens de wet heeft u hier recht op. Heeft u behoefte aan een goed gesprek over de behandelmethode die het beste bij u past? Wij helpen u verder met een second opinion light.

Artikel Second opinion

Wat is een second opinion light?

Wanneer u vragen heeft over uw medische situatie of twijfels heeft bij de voorgestelde behandeling, zoekt u een onafhankelijke arts op voor een second opinion. Deze tweede dokter heeft hetzelfde specialisme als uw eigen arts en is dus de perfecte gesprekspartner wanneer u met vragen zit. Bij een second opinion vindt af en toe naast een extra gesprek aanvullend onderzoek plaats. Bij Hikos kunt u terecht voor een second opinion light. Wij verrichten geen aanvullend onderzoek, maar nemen juist de tijd voor een goed gesprek op basis van de documentatie van uw eigen arts en een door u ingevulde vragenlijst.

Waarom een second opinion light bij de orthopeed aanvragen?

Een behandeling voor een aandoening van de spieren of gewrichten kan erg ingrijpend zijn. Misschien heeft uw arts een operatie voorgesteld of een injectie met medicijnen. Als u twijfels heeft over de voorgestelde behandeling is het verstandig meer informatie in te winnen. Ook kan het zijn dat uw arts u wel meerdere opties heeft voorgelegd, maar dat u meer informatie wenst, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. Meer inzicht in mogelijke complicaties en ongemakken na de behandeling kunnen u helpen behandelopties tegen elkaar af te wegen.

Samen beslissen

Bij een second opinion light draait alles om samen beslissen. Het is uw lichaam dat u aan uw orthopeed toevertrouwt, dus het zou niet meer dan logisch moeten zijn dat u hierover beslist. Toch blijkt dat in de praktijk een behandeling niet altijd voortvloeit uit gedeelde besluitvorming, maar enkel uit de deskundige beoordeling van uw arts. Misschien wordt er slechts één optie voor u op tafel gelegd, terwijl er vaak meerdere opties zijn.

Waarom is het samen beslissen zo belangrijk?

Alle belangrijke beslissingen die een grote invloed hebben op ons leven, nemen we normaal gesproken zelf. Het is dan ook niet meer dan logisch dat u wilt beslissen welke behandeling u ondergaat. Toch worden deze beslissingen van oudsher vaak door de behandelend arts genomen zonder dat de patiënt veel inspraak heeft. Dit roept bij velen gevoelens van twijfel, frustratie en zelfs angst op. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor Samen Beslissen: u neemt samen met uw arts een medische beslissing. Een second opinion light kan u bij dit besluitvormingsproces helpen. Samen een medische beslissing nemen kan spijt achteraf voorkomen. Een behandeling waar u niet goed over geïnformeerd was of waar u eigenlijk niet achterstond, kan resultaten hebben waar u niet tevreden mee bent.

Plan een online afspraak in op een tijd die u uitkomt. Heeft u een vraag? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Man sitting cozy while working on his laptop 3153203 1 956x1433

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie of weten hoe Hikos werkt? Kijk op deze pagina. Komt u er niet uit? Neem laagdrempelig contact met ons op.