Heeft u een vraag?
Second opinion light cardiologie

Second opinion light voor cardiologie

“Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop”.

Dit is de artseneed die (vrijwel) iedere dokter in Nederland aflegt. Elke arts heeft het beste met u voor. Toch blijft een bezoek aan een cardioloog spannend voor de patiënt. U legt immers uw gezondheid – en daarmee uw leven – in de handen van uw cardioloog. Het is dan ook helemaal niet vreemd om een second opinion aan te vragen. Sterker nog, volgens de wet heeft u hier recht op. Heeft u behoefte aan een goed gesprek over de behandelmethode die het beste bij u past? Wij helpen u verder met een second opinion light.

Artikel Second opinion

Wat is een second opinion light?

Wanneer u vragen heeft over uw medische situatie of twijfels heeft bij de voorgestelde behandeling, zoekt u een onafhankelijke arts op voor een second opinion. Deze tweede dokter heeft hetzelfde specialisme als uw eigen arts en is dus de perfecte gesprekspartner wanneer u met vragen zit. Bij een second opinion vindt af en toe naast een extra gesprek aanvullend onderzoek plaats. Bij Hikos kunt u terecht voor een second opinion light. Wij verrichten geen aanvullend onderzoek, maar nemen juist de tijd voor een goed gesprek op basis van de documentatie van uw eigen arts en een door u ingevulde vragenlijst.

Waarom een second opinion light bij een cardioloog?

Een behandeling omdat u klachten heeft van uw hart of vaten kan ingrijpend zijn. Misschien heeft uw arts voorgesteld om te starten met medicijnen. Mogelijk wilt u meer informatie in winnen voordat u hiermee start. Ook kan het zijn dat uw arts u meerdere opties heeft voorgelegd, maar dat u meer informatie wenst, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. Meer inzicht in mogelijke complicaties en ongemakken na de behandeling kunnen u helpen behandelopties tegen elkaar af te wegen.

Samen beslissen

Bij een second opinion light draait alles om samen beslissen. Het is uw lichaam dat u aan uw cardioloog toevertrouwt, dus het zou niet meer dan logisch moeten zijn dat u hierover beslist. Toch blijkt dat in de praktijk een behandeling niet altijd voortvloeit uit gedeelde besluitvorming, maar enkel uit de deskundige beoordeling van uw arts. Misschien wordt er slechts één optie voor u op tafel gelegd, terwijl er vaak meerdere opties zijn.

Samen beslissen met een cardioloog

Uw arts is een expert in zijn vakgebied, maar uiteindelijk bent u het die de behandeling ondergaat en hier zowel de voor- als nadelen van kan ervaren. Het is dan ook belangrijk om samen met een specialist een weloverwogen beslissing te nemen waar u achter staat. Het is niet altijd mogelijk om samen met uw eigen arts de opties uitgebreid te bespreken, bijvoorbeeld door tijdgebrek. Wij helpen u graag met een second opinion light, zodat u zo goed mogelijk geïnformeerd bent en zelf de beslissing voor een behandeling kunt nemen.

Waarom is het samen beslissen zo belangrijk?

Alle belangrijke beslissingen die een grote invloed hebben op ons leven, nemen we normaal gesproken zelf. Het is dan ook niet meer dan logisch dat u wilt beslissen welke behandeling u ondergaat. Toch worden deze beslissingen van oudsher vaak door de behandelend arts genomen zonder dat de patiënt veel inspraak heeft. Dit roept bij velen gevoelens van twijfel, frustratie en zelfs angst op. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor Samen Beslissen: u neemt samen met uw arts een medische beslissing. Een second opinion light kan u bij dit besluitvormingsproces helpen. Samen een medische beslissing nemen kan spijt achteraf voorkomen. Een behandeling waar u niet goed over geïnformeerd was of waar u eigenlijk niet achterstond, kan resultaten hebben waar u niet tevreden mee bent.

Plan een online afspraak in op een tijd die u uitkomt. Heeft u een vraag? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Hoe vraag ik om hulp

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie of weten hoe Hikos werkt? Kijk op deze pagina. Komt u er niet uit? Neem laagdrempelig contact met ons op.