Glasvochttroebelingen: oorzaken en tips
Floaters, floating specks, mouches volantes en glasvochttroebeling zijn benamingen voor dezelfde aandoening waarbij men vlekken voor de ogen ziet. Als u de diagnose glasvochttroebeling heeft gekregen, heeft u misschien van uw arts te horen gekregen dat u het beste af kunt wachten in de hoop dat de vlekjes minder worden of dat u aan het beeld went. Ernstige glasvochttroebeling kan ook behandeld worden, maar dit betreft een vrij heftige behandeling die complicaties kan geven. Als u deze behandeling overweegt, is het daarom fijn om eerst goed geïnformeerd te zijn.
De oorzaken van glasvochttroebeling
Glasvochttroebeling komt vaak met de leeftijd. Het glasvocht verdikt bij veel mensen met de jaren. Bij dit proces breekt collageen af en dit veroorzaakt floaters. Teven is het mogelijk dat er een glasvochtcollaps is ontstaan. Dit betekent dat het glasachtige lichaam van het netvlies loslaat. Dit komt vaak voor bij mensen die ouder zijn dan 60 jaar en het is de oorzaak van ernstige glasvochttroebeling. Floaters komen niet enkel op hogere leeftijd voor. Het fenomeen kan ook veroorzaakt worden door een trauma aan het oog of een oogontsteking; oorzaken die op iedere leeftijd tot glasvochttroebeling kunnen leiden. Tevens is suikerziekte een risicofactor. Floaters ten gevolge van suikerziekte worden veroorzaakt door bloed dat in het glasvocht terechtgekomen is.
Het ziektebeeld van glasvochttroebeling
Iemand met glasvochttroebeling ziet vlekken in de vorm van slierten of puntjes of ziet zelfs een heel web voor zijn of haar ogen. De vlekken worden in groepen of alleen gezien en volgen de bewegingen die met de ogen worden gemaakt. Hierdoor kan men wazig zien of het gevoel hebben dat men door een gordijn heen kijkt.
Omgaan met glasvochttroebeling
Glasvochttroebeling kan soms vanzelf verminderen. In andere gevallen is de aandoening niet al te hinderlijk en went men aan de floaters. Hoewel u de aandoening niet zelf kunt verhelpen, zijn er wel een aantal dingen die u kunnen helpen om te voorkomen dat het erger wordt. Zo hebben sommigen baat gehad bij ontspanningsoefeningen voor de ogen. Door de oogspieren te laten rusten, verbetert de doorbloeding en worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Hierdoor wordt het glasvocht helderder. Ook een goed voedingspatroon is belangrijk. Voldoende vitaminen, minderalen, goede vetten en collageen in de voeding helpen uw ogen om gezond te blijven.
Extra ondersteuning bij glasvochttroebeling
Glasvochttroebeling wordt vaak niet behandeld. Is er sprake van ernstige glasvochttroebeling? Dan heeft uw arts wellicht de mogelijkheid van een vitrectomie met u besproken. Dit is een operatie waarbij de floaters worden verwijderd. Aan deze ingreep zitten wel risico’s verbonden en er kunnen complicaties optreden. Het maken van een keuze is dan ook niet altijd even eenvoudig. Wij begrijpen dat en ondersteunen u graag. Bij Hikos kunt u terecht voor een second opinion light. Onze oogarts beantwoordt uw vragen over glasvochttroebeling en bespreekt de behandelmogelijkheden met u, zodat u een weloverwogen keus kunt maken. Maak vandaag nog een afspraak. Wij staan voor u klaar.