Heeft u een vraag?
Artrose: oorzaken en tips

Artrose: oorzaken en tips

Artrose is een vorm van gewrichtsslijtage. Het kraakbeen dat de botuiteinden bekleedt verslechtert en de synoviale vloeistof die het gewricht als het ware smeert, vermindert in hoeveelheid. Hierdoor wordt het gewricht stroef en pijnlijk.

 

Hikos people background

Oorzaken

Er wordt onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire artrose. Bij primaire artrose is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Hieronder wordt ook artrose geschaard die door veroudering optreedt. Bij secundaire artrose is een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Het kan onder andere gaan om chronische (over)belasting, een trauma, een ontstekingsreactie of een aangeboren scheefstand.

Ziektebeeld

Artrose zorgt ervoor dat gewrichten stijf en pijnlijk worden. In het begin zijn de aangetaste gewrichten vooral pijnlijk wanneer u deze beweegt. Wanneer de artrose verergert, kunt u ook pijn voelen wanneer u uw gewrichten niet beweegt. Ze voelen tevens stijf aan. Typische symptomen van artrose zijn startpijn, krakende geluiden bij bewegingen, standsverandering, ophoping van vocht in het gewricht en bewegingsbeperking. Heeft u artrose in uw handen? Vaak gaat dit gepaard met verdikkingen die tussen de vingerkootjes te voelen zijn. Doordat bewegen pijnlijk is, kan atrofie van de spieren ontstaan.

Omgaan met artrose

Hoewel bewegen met artrose pijnlijk is, is beweging nodig om de klachten onder controle te houden. Wel moet overbelasting voorkomen worden. Bij erge artrosepijn wordt aangeraden om het gewricht rust te geven. Warme of koude kompressen kunnen de pijn tijdelijk verlichten. Tot slot is het soms nodig uw levensstijl aan te passen. Heeft u artrose aan uw handen en heeft u een baan waarbij u veel moet typen? Dan is het wellicht nodig een carrièreswitch te maken. Heeft u artrose aan uw knie of heup? Lopen met een wandelstok kan u helpen mobieler te worden. Tevens is een gezond gewicht en gezonde voeding cruciaal bij het onder controle houden van artrose. Een lifestyle coach of een diëtist kan hierbij helpen.

Behandeling van artrose

De meeste behandelingen van artrose berusten op pijnbestrijding. Hiervoor wordt in het begin vaak paracetamol gebruikt. In latere stadia wordt soms een type NSAID voorgeschreven. Aangezien het bij artrose belangrijk is om te blijven bewegen, hebben sommigen voordeel ondervonden van fysiotherapie. In ernstige gevallen van artrose is een operatie een optie. Een orthopeed opereert aan de grotere gewrichten, zoals de knie en heup. Heeft u artrose aan uw pols of hand? Dan helpt een plastisch chirurg u verder. Hij vervangt uw gewricht met een kunstgewricht. Hierdoor kunnen uw botten niet meer tegen elkaar aan schuren en verdwijnt de artrosepijn. Wel moet u rekening houden met napijn van de operatie en een revalidatieperiode waarin u uw geopereerde hand maar met mate mag gebruiken.

Ondersteuning bij artrose

Heeft u artrose aan uw hand, pols of een ander gewricht? Het is niet altijd eenvoudig een behandelmethode te kiezen. Heeft uw arts de mogelijkheden betreffende een operatie met u besproken, maar zit u nog met twijfels of vragen? U kunt terecht bij de orthopeed of plastisch chirurg van Hikos voor een second opinion light. Wij helpen u graag verder.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak inplannen?